Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výroba a charakterizace medoviny vyráběné různými technologickými postupy
Kilian, David ; Vítová, Eva (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na technologii výroby medoviny z vybraných druhů medu o různých cukerných koncentracích za využití moderních výrobních technologických postupů studenou a teplou cestou. Teoretická část se zaměřuje na historii medoviny a technologický vývoj. Detailněji se zaměřuje na moderní velkokapacitní výrobní technologie jak studené, tak i teplé cesty. V experimentální části práce byly nejprve vyrobeny vzorky medoviny o různých cukerných koncentracích z tří druhů medu za použití dvou technologických postupů (studená teplá cesta). Dále byla provedena charakterizace vzorků z hlediska obsahu HMF – Hydroxymethylfurfural, etanolu, glukózy, fruktózy, vybraných organických kyselin a prvků spolu se senzorickou analýzou. Připravené vzorky byly porovnány a diskutovány ohledně rozdílů, za účelem zjistit rozdíly využití dvou výrobních technologií (studené a teplé cesty), vybraných druhů medu a vliv cukernatosti před fermentací na konečný produkt.
Vliv použitých kvasinek a různých druhů medu při výrobě medoviny
Michlovský, Petr
Vliv použitých kvasinek a různých druhů medu při výrobě medoviny Tato diplomová práce zahrnuje historii chovu včel na našem území a způsoby výroby medoviny. V diplomové práci jsou zkoumány tři druhy vinných kvasinek na tři různé medy. Celkově je v pokusu vyrobeno a zkoumáno celkem devět vzorků medoviny. Tyto vzorky jsou následně podrobeny jak senzorickému, tak analytickému zkoumání. Výsledky jsou uspořádány do tabulek a grafů. Klíčová slova: včely, včelařství, medovina, vinná kvasinka.
Výroba a charakterizace medoviny vyráběné různými technologickými postupy
Kilian, David ; Vítová, Eva (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na technologii výroby medoviny z vybraných druhů medu o různých cukerných koncentracích za využití moderních výrobních technologických postupů studenou a teplou cestou. Teoretická část se zaměřuje na historii medoviny a technologický vývoj. Detailněji se zaměřuje na moderní velkokapacitní výrobní technologie jak studené, tak i teplé cesty. V experimentální části práce byly nejprve vyrobeny vzorky medoviny o různých cukerných koncentracích z tří druhů medu za použití dvou technologických postupů (studená teplá cesta). Dále byla provedena charakterizace vzorků z hlediska obsahu HMF – Hydroxymethylfurfural, etanolu, glukózy, fruktózy, vybraných organických kyselin a prvků spolu se senzorickou analýzou. Připravené vzorky byly porovnány a diskutovány ohledně rozdílů, za účelem zjistit rozdíly využití dvou výrobních technologií (studené a teplé cesty), vybraných druhů medu a vliv cukernatosti před fermentací na konečný produkt.
Precizace technologie Hřebečské medoviny
Bakrlíková, Veronika
Diplomová práce se zabývá výrobou medoviny a problematikou dochucování a dolihování medoviny v rozporu s požadovanou kvalitou a požadavkem na čistotu produktu. Je zde popsána historie, jednotlivé kroky výroby medoviny jako kvašení, čištění a konečná úprava, včetně základních surovin. Závěr teoretické části uvádí stručně vady medovin a způsoby podávání. Praktická část práce se zabývá hlavním kvašením medového roztoku s ohledem na koncentraci medu, teplotu během kvašení a různým typem kvasinek. Měřením pomocí OenoFossTM přístroje a refraktometru sleduji u jednotlivých kvašení každodenní úbytek cukru během bouřlivého kvašení a porovnávám s ostatními vzorky. Dále pomocí mikrobiálního stanovení sleduji rozvoj kvasinek po založení kvašení a konečnou produkci etanolu. Součástí práce je i identifikace kvasinek pomocí PCR a následné elektroforézy.
Chebský obchod v 16. století
Sečkař, Petr ; Čechura, Jaroslav (vedoucí práce) ; Ďurčanský, Marek (oponent)
Město Cheb, ležící na křížovatce starých obchodních cest, získalo přízní českých králů a římskýchz císařů řadu privilegií podporujících obchodní aktivity. Šestnácté století navíc obchodu v regionu přálo: bylo nalezeno vydatné ložisko stříbra v Jáchymově a několik nových nalezišť cínu. Prosperující důlní oblasti zajišťovaly prosperitu blízkému i vzdálenějšímu okolí, a na hlavní přístupové cestě ze západní Evropy ležel Cheb. Předpokládaná prosperita obchodu se měla zákonitě odrazit na posperitě obyvatel města i města jako celku. Práce se snaží rozborem městských knih příjmů (Umgeldbücher) zjistit, které položky souvisely s obchodem a jejich zastoupení na příjmech města.
Vliv použitých kvasinek a různých druhů medu při výrobě medoviny
Michlovský, Petr
Vliv použitých kvasinek a různých druhů medu při výrobě medoviny Tato diplomová práce zahrnuje historii chovu včel na našem území a způsoby výroby medoviny. V diplomové práci jsou zkoumány tři druhy vinných kvasinek na tři různé medy. Celkově je v pokusu vyrobeno a zkoumáno celkem devět vzorků medoviny. Tyto vzorky jsou následně podrobeny jak senzorickému, tak analytickému zkoumání. Výsledky jsou uspořádány do tabulek a grafů. Klíčová slova: včely, včelařství, medovina, vinná kvasinka.
Medovina a možnosti její výroby
Pechová, Lenka
Bakalářská práce na téma Medovina a možnosti její výroby byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzitě v Brně. V této práci jsem se zaměřila na požadavky medu, který je hlavní složkou medoviny. Dále technologickým postupem výroby medoviny, mikroorganismy kvasného procesu a srovnání s výrobou vína. V textu jsou dále uvedeny legislativní požadavky produktu a sortiment medoviny na trhu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.